Mitä täällä tapahtuu?Ei, kuvassa ei ole pinkki kontio nelinkontin mehiläispesillä kuolaamassa hunajaa. Kuvassa itse emäntä yrittää lähestyä pesiä hiljaa ja huomaamattomasti ja koettaa olla sohaisematta, kompastumatta ja aivastamatta. En tiedä, onko mehiläisillä kuuloaistia, mutta silti.

Käytämme marjatilalla Prestopmix-nimistä biologista mikrobivalmistetta mansikan harmaahomeen torjuntaan. Noin iltakymmeneltä kun mehiläisten lentoaika on päättynyt ja mansikat kukkivat, hiippaillaan pesille pulverit kainalossa. Jauhetta levitetään mehiläisten kulkuaukolle, josta ne ystävällisesti vievät pulverin pörröisissä pepuissaan mansikankukkiin.


Kyseessä on siis vaihtoehtoisempi kasvinsuojelumenetelmä, jota voi käyttää myös luomuviljelyssä. Meillä ainakin homma on toiminut hyvin, mutta tuo pesien edustalla kyykkiminen hieman jännitti ensikertalaista. Näin sieluni silmin kuinka satapäinen parvi hyökkää piikit tanassa kimppuuni, mutta vain pari yksilöä kävi tutkailemassa tunkeutujaa. Pesän asukkaat ovat onneksi suht leppoisaa lajia.


En ole aiemmin ollut mikään ötököiden ystävä, pikemminkin kärpäslätkän, mutta uusi ura on opettanut arvostamaan ja kunnioittamaan suuresti pölyttäjien tekemään työtä. Pörriäiset ovat marjanviljelijän parhaita ystäviä ja avunantajia. Kiitos hyvästä työstä! <3

Kommentit

Suositut tekstit