Viisi tapaa tehdä kivenajosta hauskempaa


Kivien kerääminen pellolta on yksitoikkoista puuhaa. Yksi ajaa traktoria niin hiljaa kuin osaa ja toiset kyykkivät kiviä pellolta ja heittelevät niitä traktorin kauhaan tai peräkärryyn. Maanviljelyksen tämä osuus ei vaadi suuria älyllisiä ponnisteluja. Koetat vain bongata kaikki kivet ja olla heittämättä niitä kaverin otsaan.

Tänään olimme taas kivenajossa ja maajussin tehokas kyykkytreeni alkaa tuntua jo jaloissa ja etenkin selässä. Tältä erää urakka on kuitenkin valmis, mutta vain hetkeksi. Olen nimittäin kerännyt kiviä samaiselta lohkolta ensimmäisen kerran muistaakseni joskus yläasteiässä ja jokusen kerran sen jälkeenkin. Marjatilan pellot ovat maalajiltaan hietamoreenia, mikä on ihanteellinen alusta marjanviljelyä ajatellen, mutta kiviä riittää. Vaikka peltoa on myllätty kymmeniä ja taas kymmeniä vuosia, aina niitä murikoita nousee.

Kivien kerääminen alkaa helposti puuduttaa, joten aloin kehitellä mielessäni erilaisia tapoja, joilla työ sujuisi hauskemmin.

1) Ota urheilun kannalta. Askelkyykkyjä mennessä, tasaloikkaa palatessa. Painavimmat murikat heitetään kahvakuulatunnilta tutulla etuheilautuksella. Poltat ainakin tuhat kaloria.

2) Tunnista kivilaji. Onko se graniittia? Kiven alata voi löytyä vaikka aarre. Vanha hevosenkenkäkin on jo jotain.

3) Ain laulain työtäs tee. Kuuntele musiikkia ja hoilaa mukana. Kuulostaa mielenkiintoiselta, jos jokaisella soi luureissa eri kanava.

4) Pusu päisteessä. Aina kun pääset pellon päähän, saat palkinnon. Vaikka suukon isännältä. Käy myös karkki tai kalja.

5) Käytä aika hyödyksi ja ajattele. Suunnittele seuraavan viikon ruokalista, haaveile lottovoitosta tai ideoi robotti, joka osaa poimia kiviä.

+ Bonusvinkki: Älä ainakaan ala laskea, mitä tämäkin lysti maksaa, montako työtuntia on tälläkin lohkolla kyykitty selkä vääränä kivien perässä ja mihin kaikkeen muuhun niitä resursseja olisi voinut järkevämmin ja kustannustehokkaammin käyttää saati milloin löydät itsesi taas seuraavan kerran poimimasta kiviä samasta kohtaa.

Vaan onhan se aina yhtä tyydyttävä tunne, kun saa rautakangella väännettyä oikein kunnon kivenmurikan ylös. Jes, yksi kivi taas vähemmän, voittajafiilis! Eipähän leikkurin terä ainakaan juuri tähän kiveen vaurioidu!

Pellollinen kiviä kerätään yksi kivi kerrallaan.

Kommentit

Suositut postaukset