Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa

Minut haastettiin mukaan Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -kampanjaan. Haaste alkoi eilen, maaliskuun ensimmäisenä päivänä, ja kuten nimikin sen kertoo, tarkoitus on kahden seuraavan viikon ajan kantaa kaupasta kotiin ainoastaan kotimaisia tuotteita. Kampanjan isä on käsittääkseni vaalityötä tekevä kokoomuslainen kansanedustaja Timo Heinonen. Ottamatta millään lailla kantaa politiikkaan, kampanja itsessään on hyvä juttu, jonka soisi saavan väkeä enemmänkin liikkeelle. Jos olet facessa, voit ilmoittautua osallistuvasi haasteeseen täällä.

Ajattelin, että haasteeseen vastaaminen ei tee tiukkaakaan, sillä suosin mielelläni suomalaista ja jos vain mahdollista, valitsen ostoskärryyni lähiruokaa, kuten oman kylän kananmunia. Pyörähdin sunnuntaina lähikaupassa ja syynäsin haasteen innoittamana entistä tarkemmin alkuperämerkinnät. Kotiin tullessani tajusin, että banaani ei taida sittenkään kasvaa ihan Suomessa. Oli mielessä vain kätevä välipala ja smoothien ainesosat, kun iskin banskut puntariin. No, täytyy ryhdistäytyä ja keksiä (ainakin) pariksi viikoksi jotain muuta banaanien tilalle. Kotimaisia omppujakaan ei harmi vaan tahdo löytyä kaupoista tähän aikaan vuodesta. Onnea on pakastin täynnä marjoja! ;)

Mikä ei kuulu joukkoon? Ja entäs suklaa, kun kaakao ei kasva täällä päin?


Viime viikolla kohistiin siitä, miten suomalaisia riivaa pakkomielteinen halvalla ostamisen kulttuuri. Tietokirjailija Elina Grundström kirjoitti Hesarissa, miten vielä pari vuotta sitten ajateltiin, että on fiksua syödä terveellistä ja ilmastoystävällistä ruokaa. Nyt fiksuna pidetään sitä, joka on varakas, mutta ostaa halvinta tuontieinestä Lidlistä. Valitettavasti hyvä ja halpa on hankala yhtälö. "Nyt kun pakkomielteinen halvalla ostamisen kulttuuri on leviämässä elintarvikkeisiin, se tuo mukanaan todellisia riskejä myös suomalaisille kuluttajille. Suomessa on onnistuttu säilyttämään korkea elintarvikkeiden kotimaisuusaste ja hyvä elintarviketurvallisuus pitempään kuin muualla Euroopassa. Lidlin aloittama hintasota on johtamassa siihen, että suuret suomalaiset kauppaketjut etsivät halvimpia mahdollisia tuotteita ja painostavat sopimusvalmistajiaan laskemaan hintoja. Tämä onnistuu esimerkiksi käyttämällä edullisia mutta epäterveellisiä ainesosia, kuten palmuöljyä ja maissitärkkelyssiirappia," Grundström kirjoittaa.

Siinäpä miettimistä. Sitä saa, mitä tilaa. Laitetaan tilaukseen kotimaista ja puhdasta ruokaa ilman kiinalaisia lisäaineita, kiitos!

Kommentit

Suositut tekstit