Mitä marjanviljeljijä tekee talvella?


Silloin tällöin minulta kysytään, mitä teen kun marjasesonki on ohi. Tällä hetkellä pyrin tekemään nelipäiväistä työviikkoa, sillä lapset ovat hoidossa neljänä päivänä viikossa. En siis käy tilan ulkopuolella töissä vaan hommaa piisaa ympäri vuoden kotitilalla. Vaikka juuri nyt lumi peittää mansikkamaat, päivät täyttyvät yllin kyllin. Tykkään työstäni tosi paljon juuri sen takia, että se on niin monipuolista ja vaihtelevaa. Talvella työ on ihan erilaista kuin kesällä ja molemmista puolista pidän - sekä pellolla möyrimisestä, traktorihommista, asiakaspalvelusta ja työnjohtamisesta sekä näistä konttoritöistä.

Tähän postaukseen poimin yhden melko tavallisen työviikon loppusyksystä. Joulukuussa kalenterin täyttävät joulumarkkinat sekä konsulenttipäivät kaupoissa Markkulan Marjatilan glögimaistiaisia keitellen. Tammikuussa arki asetuu taas esimerkkiviikon tapaisille uomille. Välillä arkea värittävät myös erilaiset koulutukset. Kun maa sulaa, alkavat taas ne oikeat työt pellolla.

Maanantaisin pidän yleensä toimistopäivän. Tuotetilaukset tulevat sähköpostiin viikonloppuna, joten tsekkasin tilaukset, tein niistä lähetteet, tulostin kollitarrat ja lähetin ennakkoilmoituksen kuljetusterminaaliin. Sitten käpsin varastolle ja kaivelin tarvittavat tuotteet esiin ja liimasin paketteihin osoitetarrat kylkeen. Näinä aikoina tätä roudaamista ja tilausten käsittelyä on tavallista enemmän kun jälleenmyyjät ottavat glögit valikoimiinsa. Toimistopäivinä maksan tietysti myös laskuja ja lähetän myyntilaskuja maailmalle. Niin tälläkin kertaa. Jos kuukausi on vaihtunut, tiedossa on kuittisulkeiset, kirjanpidon päivitys ja kausiveroilmoituksen teko eli arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten ilmoittaminen verotilille. Jos aikaa jää, kirjoitan tätä blogia tai kolumneja parille toimeksiantajalle tai aktivoidun marjatilan some-kanavissa. Markkinointiin saisi kulumaan aikaa ja energiaa vaikka kuinka.

Tiistaisin useimmiten jalkaudun sivistyksen pariin. Kannoin aamulla paketit pakuun ja lähdin kaupunkiin. Kävin muutamassa paikassa viemässä glögiä ja mehuja ja sopimassa jatkosta. Samalla tuli hoidettua viikon ruokaostokset. Sitten kiireen vilkkaa kotiin, ennen kuin esikoinen tuli koulusta. Taimistolta tuli puhelu, jossa kyseltiin ensi kevään istutussuunnitelmista. Arvatkaa, olenko muistanut vielä moista miettiä. Laitoin asian mietintäjonoon. Nopsa välipala lapsosen kanssa ja iltapäivällä osallistuin vielä reilun tunnin mittaiseen lähiruoka-aiheiseen webinaariin. Koulutus naksautti aivoni ideointi-moodiin ja pää höyrysi koko loppuillan niin ettei uni meinannut tulla, vaikka kävin välillä kuskaamassa lapsia jumpassa ja kirjastossa.

Keskiviikkona vaihdoin siivoojan rooliin. Marjatilan mailla sijaitseva Villa Kukkula odotti uusia vieraita ja siellä oli vielä siivous vaiheessa. Imuroin alakerran, moppasin, pyyhin pölyt ja pesin pari ikkunaa sekä kuurasin saunan ja kylppärin. Mökeillä on kiva siivota kun siellä ei ole mitään ylimääräistä irtorojua niin kuin kotona, ei vaatemyttyjä sohvatyynyjen välissä tai miljoona pikkulegoa sängyn alla. Tuntuu aina hyvältä kun saa urakan valmiiksi ja paikat kuntoon seuraaville asiakkaille. Teki mieli jatkaa siivoamista vielä kotona (sillä täällä tosiaan pitäisi siivota) mutta hillitsin itseni ja palasin työpöydän ääreen, kun maanantain paperityöt olivat jääneet kesken. Käytin koiranpentua pihalla ja samassa kuorma-auto kaarsi pihaan hakemaan asiakkaan tilaamia pakasteherukoita. Siispä rahtikirja kuskin kouraan ja hallille avaamaan ovia.

Torstaina meillä oli valokuvaajaksi opiskelevan siskoni kanssa tuotekuvauspäivä. Kaipasin uusia glögikuvia ja jouluisia tunnelmaotoksia. Kaivelin vintiltä joulkoristeita, haudutin glögiä ja tein mitä kuvaaja käski. Kuavaussession jälkeen tupa oli mullin mallin, kun pöytätasoja piti tyhjentää ja häiritseviä tavaroita siirrellä pois linssin tieltä. Mutta ihanaa on saada ammattitason kuvia avaimet käteen -pakettina. Kaikkea ei millään osaa saati ehdi itse tehdä.

Loppuviikko vierähti sitten enemmän vapaa-ajan puolella ja perheen parissa, ystävän luona kyläillessä ja liikuntaharrastuksissa. Että semmoista kaikkea ja paljon paljon muuta tekee marjanviljelijä näin loppuvuodesta. :)

Kommentit

  1. Kiva postaus, kiitos tästä. Viikko-ohjelmasi on todella vaihteleva ja monipuolinen. Hyvää talven jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Vaihtelu pitää virkeänä, mutta välillä tuntuu, että tulee säädettyä liian monta asiaa yhtä aikaa eikä ehdi oikein keskittyä ja koko ajan on pikkuisen kiire. Oman työn johtamisessakin on omat haasteensa. :D Mukavia talvipäiviä sinullekin! Täällä ainakin on ollut viikonlopun ihanan huurteiset maisemat. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit