Miten sujuu herkkulakko?


Kerroin jo aiemmin, että päätin jättää alkuvuoden ajaksi herkut sikseen ja viettää sokeritonta tammikuuta. Aika moni muukin suomalainen tekee niin ja Facebookin sokerilakkosivuilla näyttäisi olevan 15 000 osallistujaa.

Aivan fanaattisesti en ole sokeria vältellyt, mutta ideana oli, että vierotan itseni varsinkin suklaasta, jota tuli jouluna (ja ennen ja jälkeen joulun, kröhöm) syötyä päivittäin. Syön mielestäni suht terveellisesti ja monipuolisesti tavallista kotiruokaa, mutta paheeni on, että kahvin kanssa pitäisi olla jotain makeaa joka päivä, vaikka vain yksi pikkuleipä (mielellään kaksi...). Varsinkin silloin kun olen väsynyt, sokerinhimo yltyy. Usein kovimmat kärvistelyt koittavat siinä kello viiden hujakoilla iltapäivällä, kun olemme syöneet iltaruuan ja lapset alkavat katsoa Pikku Kakkosta ja taloon laskeutuu hetken hiljaisuus. Silloin sokerihampaan kolotus yltyy oikein hermosäryksi.

Minkäänlaista painonpudotustavoitetta tässä ei ole taustalla, vaan koitan pyristellä irti päivittäisestä ns. turhasta sokerista. Pannassa ovat olleet karkit, pullat, keksit ja muut leivonnaiset. Sokeroituja jogurtteja tms. meillä ei juuri normaalistikaan syödä ja puolukkahilloa olen lisännyt lautaselle ihan hyvillä mielin myös tammikuussa. Ei nyt liiallisuuksiin sentään. Teimme diilin koko perheen kesken, että tammikuussa ei osteta keksejä tai muita selkeästi sokerisia juttuja. Esikoinen hieman nurisi, että sokerittomasta tammikuusta ei sitten tehdä mitään perinnettä ja minä olin heti, että hyvä idea. No, kylässä saa syödä pullaa ja päiväkodissa jätskiä silloin kun sitä on tarjolla ihan kaikin mokomin.

Herkkulakko on jo puolivälissä ja olen yllättynyt, miten helposti sokerin karttelu on sujunut kotioloissa, vaikka minulla on varmastikin maailman löperöin itsekuri herkkujen suhteen. Lapsetkaan eivät ole kaivanneet pullaa tai lakua. Olen huomannut, että juon vähemmän kahvia, kun ei ole piparia tarjolla. Sekin on tervetullut muutos tälle kahvikissalle.

Suklaakaan ei enää kummittele mielessä. Kävin kaupassa ja pysähdyin karkkihyllylle katselemaan suklaapatukoita ja oikein kuulostelemaan, kuiskisivatko ne mitään seireenisävelmiä korvaani. Mutta ei, ei yhtään herahtanut vesi kielelle. Kummallista.

Pari kyläilyreissua ja yhdet synttärit ovat osuneet tammikuun alkuun ja annoin itselleni luvan ottaa palan ihanaa suklaakakkua (huomaathan, että luvan antaminen on siis täysin eri asia kuin ns. repsahtaminen). Toisessa kyläpaikassa laitoin pienen nokareen omenahilloa ja kermavaahtoa pannukakun päälle, mutta itse pannari oli vehnätön ja sokeriton, joten sehän oli kaikkinensa todella terveellinen annos, näin voidaan varmasti sanoa. Yhdessä palaverissa sorruin kyllä puolukkapiirakkaan, mutta puolukathan ovat myös huipputerveellisiä, joten ei paha. Kas, näin helppoa on huijata itseään...

En tiedä, johtuuko noista kakkupalojen sallimisesta itselleni, mutta niiden jälkeen on ollut aina pari vaikeampaa päivää. Maailman ankein vinkki on juoda lasi vettä silloin kun suklaanhimo iskee ja odottaa 20 minuuttia. Mutta se oikeasti toimii. Janokin saatta joskus hämätä ja huudella, että pitäisi napostella jotain, vaikka oikeasti pari vesilasillista hiljentäisi ärsyttävän pikkunälän.

Veden lisäksi minua ovat jeesineet xylitolpastillit. Otan jonkun raikkaan pastillin heti ruuan jälkeen, niin eipä tee mieli enää sitä kahviakaan.

Ja yksi juttu, mikä tuntuu auttavan vaivaan kuin vaivaan. Niin väsymykseen, ketutukseen kuin ällöön oloon. Marjat! Marjasmoothie piristää ja virkistää raikkaudellaan ja vitamiineillaan minua aina vain. Ei tee mieli mitään epäterveellistä, kun on buustannut itsensä ensin mahtavilla marjoilla. Blenderiin vaan erilaisia marjoja ja vaikka luonnonjogurttia ja pätkä banskua. Niin helppoa ja niin hyvää!

Tammikuun toinen puolisko vedetään asenteella loppuun ja uskon ja toivon, ettei se tule olemaan edes erityisen vaikeaa.

Kommentit

 1. Unohdin kaupassa katsoa hyllyjä sillä silmällä... Löytyyköhän meidän kotiprismasta teidän mehuja? Piristävää pakkaskeliä! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos teidän koti-Prisma on Jyväskylässä, niin löytyy Keljosta, Palokasta ja Seppälästä. Pk-seudulla Itäkeskuksen, Sellon, Jumbon, Iso Omenan ja Kannelmäen Kaaren valikoimissa on myös. Kiitos samoin, pirtsakoita päiviä! :)

   Poista
  2. Olemme Pirkanmaalla. Tytär muuttaa juuri Sellon kupeeseen. Täytyypä käydä siellä kurkistamassa tarjonta. Hyvää lauantai-iltaa! Tuija

   Poista
  3. Selloon on juuri viime viikolla viety täydennystä. :)

   Poista
  4. Selloon on juuri viime viikolla viety täydennystä. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit