Mitä mie saan syyä?


Ruoka ja terveys kiinnostavat. Ne ovat supertrendejä, joilla myydään hyvää oloa ja pitkää ikää. Minäkin klikkaan otsikon auki, jos juttu käsittelee terveellistä ruokaa. Mutta miten syömisestä tuli näin vaikeaa? Pistit suuhusi mitä tahansa, se on jonkun mielestä myrkkyä.

Myös pelko myy. Olen nähnyt pelotteluotsikoita milloin mistäkin yksittäisestä ruokalajista. Tuntuu, että kaikki on vaarallista ja aiheuttaa vähintäänkin syövän. Niin jogurtti, riisikakut, peruna, punainen liha, vehnä, sokeri ja makeutusaineet, suola, jodin käyttö ja jodin puute, säilyketölkit ja multaiset kasvikset, voi, margariini, einesruoka, makkara ja leikkeleet, hiilarit ja liika proteiini... Kalaa pitäisi syödä kaksi kertaa viikossa, mutta ei Itämeren myrkkyjä eikä järvikalojen elohopeaa. Ja mitä näitä nyt on. Tulee mieleen 1990-luvulla telkkarissa pyörinyt sketsisarja Vintiöt ja sen mainio Kesämies-hahmo. Muistatko? Sit mie en saa syyä makkaraa, sit mie en saa syyä margariinii, sit mie en saa syyä jukurttii, sit mie en saa syyä rasvatonta maitoo, sit mie en saa syyä rasvasta maitoo, sit mie en saa syyä pullaa, sit mie en saa syyä ruisleipää... Kuulen Hissu Hietalahden äänen päässäni aina kun luen näitä kohujuttuja. Argh!

Yksi juttu ainakin on varma. Jotain on pakko syödä tai kuolee nälkään. Ja vaikka söisit mitä, kuolet silti joskus.

Ja toinen juttu, mistä olen myös melko varma. Kuuluivatpa ravintogurut mihin tahansa koulukuntaan, poikkeuksetta kaikki kehottavat syömään marjoja. Niissä on hurjasti vitamiineja, antosyaaneja ja kuituja. Marjat edistävät terveyttä monin tavoin eikä varmaan kaikki hyvä ole vielä edes tutkijoiden tiedossa.

Eilen bongasin taas yhden terveysotsikon Iltalehden blogipalstalta. Kuusi yksinkertaista tapaa parantaa ruokavaliota, luvattiin lukijalle. Ja kas, huomioni marjoista sai jälleen vahvistusta. Kuuden kohdan listan ykkösenä keikkuivat kotimaiset marjat. Sami Sundvik kirjoittaa: Syö lisää kotimaisia marjoja. Kotimaiset marjat ovat ehdottomasti yksi terveellisimpiä ruoka-aineryhmiä - asia, josta kukaan asiantuntija ei ole vielä ollut toista mieltä. 

Jonkinlainen kultainen keskitie olkoon minulle sopiva. Vähän kaikkea (myös suklaata ja punkkua) ja paljon marjoja. Olo kyllä kertoo, jos on tullut mätettyä moskaa, mutta niin kiinnostunut en ole, että ravinnosta tulisi elämän keskipiste tai uskonto. Salaliittoteorioihinkaan en jaksa uskoa. Mut sen mie tiiän, että mie saan syyä mansikoita, sit mie saan syyä mustaherukoita, sit mie saan syyä mustikoita, sit mie saan syyä puolukoita, sit mie saan syyä lakkoja, sit mie saan syyä punaherukoita, sit mie saan syyä tyrniä...


Kommentit

  1. Olen samaa mieltä, eli aina löytyy niitä, joiden mielestä jokin ruokalaji on terveydelle vaarallista, mm. kahvista on kiistelty kautta aikojen. Marjoja minäkin syön, olivatpa trendit mitkä tahansa. Hyvää tammikuun loppua sinulle!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit